A maszkkal körülvett szerkeszthetõ területet áthelyezhetjük vagy másolhatjuk:

1, Kattintsunk a kijelölt területre az egér jobb gombjával (amíg a Mask eszköz aktív), majd húzzuk el a kurzort a gomb lenyomva tartása mellett. A gomb felengedésekor megjelenõ segédmenüben áthelyezéshez válasszuk a Move Here, másoláshoz a Copy Here parancsot.
2, Ha a másolással új objektumot szeretnénk létrehozni, válasszuk az Object menü Create pontjának Object Copy Selection parancsát. Ha a maszkkal kijelölt területet kivágva szeretnénk új objektumot készíteni, válasszuk az Object menü Create pontjának Object Cut Selection parancsát.
Tegyük láthatóvá a maszkot
1, Ha a Mask menü Mask Overlay parancsára kattintunk, a rajzterületen megjelenik a „védõlemez”, a grafika nem szerkeszthetõ részeit piros szín jelzi.
2, Ha csak a maszk körvonalát szeretnénk látni, akkor a Mask menü Marquee Visible parancsát kapcsoljuk be.
Maszk alakítása
Maszkot az objektumokhoz hasonlóan transzformálhatunk, áthelyezhetünk, forgathatunk stb. (bõvebben). A különbség annyi, hogy kijelölésükhöz illetve alakításukhoz nyíl eszköz helyett a Mask Transform eszközt használjuk. A transzformálás végrehajtásához ne felejtsük el kiadni az Apply parancsot!
Maszk alakítása menübõl
1, A Mask menü Shape pontjának Border parancsával a maszk körvonalát szerkeszthetõ szegéllyé alakíthatjuk. A szegély szélességét és típusát a parancs kiadása után megjelenõ párbeszédablakban adhatjuk meg. A beállítások eredményét (elõnézetét) a szem ikonra kattintva nézhetjük meg. Az alkalmazáshoz a párbeszédablakot az OK gombra kattintva zárjuk be.
2, A Mask menü Shape pontjának Expand és Reduce parancsaival a maszk szerkeszthetõ területét növelhetjük, illetve csökkenthetjük. (A megjelenõ párbeszédablak Width mezõjében adhatjuk meg, hogy a maszk vonala mentén milyen széles sávot szeretnénk hozzáadni, vagy elvenni a szerkeszthetõ területbõl.)
3, A maszk határolóvonalának egyenetlenségeit a Mask menü Shape pontjának Smooth parancsára kattintva simíthatjuk el.
Maszk objektumból
Az aktív objektumból (illetve színezett részeibõl) maszkot készíthetünk: az objektum kijelölése után válasszuk a Mask menü Create From Object parancsát, vagy kattintsunk az Object kiköthetõ ablak Create Mask From Object ikonjára.
A mûvelet fordítottja is elvégezhetõ: maszkból objektumot készíthetünk. Válasszuk például az Object menü Create pontjából az Object:Copy Selection sort.
Maszk törlése
Maszk törléséhez válasszuk a Mask menü Remove parancsát vagy a Mask Remove ikont.
hex19.jpg