Mi a R.A.V.E? - Real Animated Vector Effects. :))
A weben egyre több helyen láthatunk izgõ-mozgó rajzokat, képeket, egérmozgástól függõen változó gombokat, linkeket, s rövidfilmnek is beillõ introkat. A programmal az elõbb felsoroltakak bármelyikét egyszerûen elkészíthetjük.

 

Mivel a Corel DRAW és a R.A.V.E. kezelõfelületének és eszközeinek nagy része megegyezik, a CorelDRAW-ban szerzett ismereteid (és az oldalainkon olvasható CorelDRAW tippek és okítók) nagy része egy az egyben használhatók a R.A.V.E.-ben is.

A R.A.V.E.-ben készített alkotásainkat különbözõ formátumokban, például GIF vagy Flash animációként, Avi vagy Quicktime filmként is menthetjük, exportálhatjuk. Ha a filmet késõbb is szerkeszteni szeretnénk, érdemes az exportálás elõtt a fájlt a program saját formátumában (.clk) is elmenteni.

A R.A.V.E.-ben vektoros és bitképes objektumokat is használhatunk egymás mellet. Flash formátumban történõ exportáláskor a vektoros objektumokkal sokkal kisebb fájlméretet érhetünk el, a fájl méretét a görbék bonyolultsága is befolyásolja.

Jó tudni, hogy a program náhány effektus létrehozásakor bitképet használ. Ilyen például az átlátszóság és az vetett árnyék. Flash-be történõ exportáláskor az átlátszóvá tett objektum illetve az árnyék JPEG-ként exportálódik.

Flash animáció készítéséhez RGB színmódot érdemes használni. Exportáláskor a program minden esetben RGB színekké konvertálja az alkalmazott színezéseket, s ha más színmódban dolgoztunk elõfordulhat, hogy egyes színek nem pontosan az elképzelésünknek megfelelõen jelennek meg a kész moziban.

A R.A.V.E a különbözõ módon kitöltött objektumokat eltérõ módon exportálja Flash-be. Az egyszínû, az egyszerû lineáris vagy sugaras átmenetekkel kitöltött alakzat megmarad mint egyszerû vektoros objektum. A négyzetes, a kúpos, a bonyolultabb lineáris és sugaras színátmennettel kitöltött objektum alakzatok sorozataként kerül a Flash-be. A bitképes (Pattern) és anyagmintás (Texture) kitöltésû objektumokat JPEG-ként exportálja a program.

Az alakzatrajzoló eszközökkel készített objektumok (ellipszis, téglalap, sokszög) nem szabványos Flash formák, ezért .swf formátumba történõ exportálás elõtt érdemes õket görbévé alakítani. (Arrange menü> Convert to Curves)

A Perfect Shape alakzatrajzoló eszközzel gyorsan készíthetünk egyszerû formákat, például nyilakat, csillagokatt, szövegbuborékokat. Ezeket csak görbévé alakítás után tudjuk animálni (Arrange menü> Convert to Curves).

Célszerû néhány másodperccel hosszabb mozival kezdeni, mint amekkorára valóban szükségünk lesz, hiszen könnyebb megvágni a kész mûvet, mint megnövelni.