Ezen az oldalon igyekeztünk olyan tippeket, rövid tanácsokat, összegyûjteni, melyek egyszerûbbé és gyorsabbá tehetik a munkádat a CorelDRAW-val. Corel R.A.V.E. tippeket itt olvashatsz.

 

Kijelölt objektumból, objektumokból is készíthetünk saját palettát. Jelölj ki objektumokat, válaszd a Window menü Color palettes sorát, majd a Create palette from selection parancsot.

Az eszközsorokat tetszõlegesen elhelyezhetjük a képernyõn. Az eszköztár, tulajdonságsor, paletta "lebegõvé" válik, ha duplán a szélére kattintasz. A panelokat egérrel új helyre húzhatod. Ha egy lebegõ eszközsort vissza akarsz küldeni a korábbi "kikötött" helyére, kattints újra duplán a szélére.

Az Artistic media Tool Pressure, (nyomásvonal) eszközét akkor is használhatjuk, ha nincs digitalizáló táblánk. A nyomásváltozást imitálhatjuk, ha rajzolás közben a nyilbillentyûket is lenyomjuk. (Fel- növeli a vonalvastagságot, Le- csokkenti)

Kört, négyzetet úgy készíthetsz legegyszerûbben, ha a CTRL billentyû lenyomva tartása mellett rajzolsz ellipszist, illetve téglalapot.

Ha egy alakzat rajzolásakor lenyomod a SHIFT billentyût is, az objektumot a közepétõl kiindulva készítheted el.

Elõfordul, hogy egy interaktív eszközzel módosított objektumra nem lehet egy másik interaktív eszköz alkalmazni. Pl burkológörbe (Envelope) után nem lehet torzítani (Distortion) A megoldás: az újabb eszköz használata elött alakítsd görbévé az alakzatot. (Arrange menü, Convert to curve parancs)

A Space (szóköz) billentyû lenyomásával az éppen használt rajzeszközrõl nyíl eszközre válthatunk, illetve aktív nyíl eszközrõl a legutóbb használt eszközre.

Amikor az eszköztáron a nyíl vagy valamelyik alakzat rajzoló eszköz aktív, az objektumok a Tab billentyûvel is kiválaszthatók. Ha a rajzterületen semmi sincs kijelölve, a Tab-ot lenyomva az objektumok sorrendjében legfelül elhelyezkedõ elemet jelöljük ki. A billentyût újra lenyomva a kijelölt elem alatti objektum jelölõdik ki. A mûveletet ismételve végig haladhatunk az objektumok teljes sorrendjén, egymás után kijelölve azokat.

Valamennyi létezõ objektum kijelöléséhez kattintsunk duplán a nyíl eszközre, vagy válasszuk az Edit menü Select All pontjának Objects sorát.