A hatások alkalmazásának menete:

1, Jelöljük ki a módosítandó objektumot. (Némelyik hatás csak akkor mûködik, ha az objektumra maszkot is készítünk.)
2, Válasszuk ki az alkalmazni kívánt hatást az Effects menübõl. (A módosítandó kép típusától, színezési módjától is függ, hogy mely hatások aktívak a menüben.)
3, A megjelenõ párbeszédablakban végezzük el a beállításokat.
4, Kattintsunk a Preview gombra, hogy megjelenjen a  hatás elõnézeti képe.
5, Ha a Preview gomb melletti lakat ikont bekapcsoljuk, akkor minden módosítás után automatikusan frissül az elõnézeti kép.
6, Reset gombra kattintva visszaállíthatjuk a párbeszédablak alapbeállításait.
7, Ha a kiválasztott helyett egy másik hatást szeretnénk használni, az ablak bal felsõ sarkában látható háromszögre kattintva újra elõhívhatjuk az effektek  listáját.
8, A hatás alkalmazásához kattintsunk az OK gombra.
hex17.jpg
Alapesetben egy bitképes hatás elõnézeti képe (amit a párbeszédablak Preview gombjára kattintva jeleníthetünk meg) a rajzablakban, az eredeti kép helyén látható. A párbeszédablakok címsorában található ikonok bekapcsolásával az elõnézeti képet a párbeszédablakon belül jeleníthetjük meg. Az elsõ ikont választva két ablakos, a másodikat egy ablakos elõnézetet kapunk. Két ablakos elõnézetnél az egyik oldalon az eredeti, a másikon a módosított képet láthatjuk. Az elõnézeti kép nagyításához, kicsinyítéséhez kattintsunk a képre az egér bal, illetve jobb gombjával. Ha az elõnézeti kép fölött lenyomjuk az egér bal gombját, az aktívvá váló pászta eszközzel mozgathatjuk a képet.