Az ecsetek kiugró menü Paint Tool eszközét választva olyan vonalakat rajzolhatunk, amelyek úgy néznek ki, mintha azokat például ecsettel, tollal, ceruzával, filccel készítettük volna. A vonalak jellemzõit az eszköz választása után megjelenõ tulajdonságsoron adhatjuk meg
hex24.jpg
1, A lenyitható listában kiválaszthatjuk a festõeszközt, például ecsetet, tollat, pasztellkrétát, vízfestéket, ceruzát, sprayt.
2, A Brush Type lenyitható listában a kiválasztott festõeszköz konkrét fajtáját adhatjuk meg, például választhatunk 2B vagy HB keménységû ceruzát.
3, A lenyitható listában festésmódot választhatunk. (Ez határozza meg, hogyan kombinálódjanak az újonnan felvett színek a kép meglevõ színeivel.)
4, Az eszköz lenyitható mezõjében a tollhegy (ecset) formáját adhatjuk meg. A forma lehet kör vagy négyzet, határozott körvonalú vagy elhalványuló szélû. A lista alsó részén különleges formájú tollhegyekbõl választhatunk.
5, A két leggyakrabban használt tollhegyformát (ecsetformát) az eszköz alsó, illetve felsõ részére kattintva választhatjuk ki.
6, A csúszkát elhúzva (vagy a mezõbe beírva) a tollhegy méretét adhatjuk meg.
7, Az eszközzel átlátszóságot rendelhetünk a készülõ vonalhoz.
8, A mezõben magasabb értéket beállítva lágyabbá tehetjük a készülõ vonal széleit.
9, Az ikon bekapcsolásával megszüntethetjük a vonal csipkézettségét.
A vonalak festésekor alapesetben a meglevõ képpontok (például a háttér pontjainak) színét módosítjuk, és nem elkülönülõ objektumot készítünk. Mivel ezek a festett vonalak nem önálló objektumok, jellemzõiket utólag nem tudjuk egyszerûen megváltoztatni. Ezért a tulajdonságsoron megismert beállításokat, illetve a készítendõ vonal színét még a rajzolás elõtt kell megadnunk