A következõkben megmutatjuk, hogyan lehet képeinket csupán egy (illetve néhány) szín árnyalataiban megjeleníttetni színmód változtatásával. Az eredményül kapott kép eleganciát, tisztaságot, egyszerûséget, sugároz; hasonlókkal gyakran találkozhatunk luxuscikkek (italok, kozmetikumok) reklámjaiban.

Nyissuk meg az átalakítandó képet.

Válasszuk az Image menü Mode pontjának Duotone parancsát. A megjelenõ párbeszédlak bal oldalán kattintsunk duplán a színmintára, válasszunk ki egy színt, majd az OK gombbal térjünk vissza a Duotone ablakba.

Alapesetben a program azokhoz a pontokhoz rendel maximális tintamennyiséget, amelyek szürkeárnyalatos képpé alakításkor feketék lennének, illetve annál kevesebb tintát adagol minél világosabb szürke lenne a képpont. A párbeszédablakban látható grafikon ezt a lineáris hozzárendelést mutatja. A vízszintes tengely a szürke árnyalatokat, a függõleges a tintamennyiségeket jelképezi. A grafikon -s vele a színadagolás- tetszés szerint módosítható: húzzuk el függõleges irányban a grafikon végpontjait, és/vagy kattintsunk a grafikonra, s az egér gombját lenyomva tartva alakítsuk a görbét. Ha az eredménnyel elégedettek vagyunk kattintsunk az OK-ra, ha szeretnénk elölrõl kezdeni a beállítást klikkeljünk a Null gombra.
Variáció: Ha a Duotone párbeszédablak Type listájában nem a Monotype típust választjuk, akkor egyszerre 2(Duotone), 3(Tritone), 4(Quadtone) szín tónusait is használhatjuk a konvertáláskor.